Jagtetik og moral

Fasaner på rastepladser

Langt, langt størstedelen af de danske jægere ærer vildtet, behandler det respektfuldt og spiser det efter nedlæggelsen. Men nogen jægere har åbenbart ikke forstået den moral og etik, som er en vigtig del af den jagt vi udøver. I denne weekend blev en pose med døde fasaner fundet på en rasteplads ved Billund. Kødet var fjernet men skrogene lå og flød i plastikposer.  
Fasaner på rastepladser fundet i weekenden
Fasaner på rastepladser fundet i weekenden

Dette er desværre ikke noget særsyn langs de danske veje. Døde fasaner og ænder opleves desværre alt for ofte på danske rastepladser. Nedlagt vildt hører ikke hjemme på rastepladser, det er noget svineri og har intet med jagt at gøre.

Jeg ved godt at der kun er tale om en meget lille gruppe af de danske jægere, som kan finde på at smide vildtet i skraldespande på rastepladser. Men denne lille gruppe, ødelægger det for alle andre jægere. Vores image som jægere bliver voldsomt beskadiget, hver gang sager som denne dukker op, og det er bestemt ikke noget vi har brug for i denne tid. Sager som denne er netop vand på de organisatoriskekræfters mølle, som i forvejen arbejder for at jagten i Danmark bliver yderligere reduceret.

Det er for nylig blevet besluttet at fjerne jagttiderne på de tre eneste jagtbare mågearter, hvilket for mig stadig forekommer, som en uforståelig handling og er måske en form for kompromis i en langt mere kompleks sag, mellem Danmarks Jægerforbund på den ene side, og Danmarks Naturfredningsforening og deres disciple på den anden side, i Vildtforvaltningsrådet.

Disse forekomster af døde fasaner på rastepladser og i skraldespande, er bare yderligere brænde på bålet og blot endnu et argument for de organisationer, som kæmper for yderligere restriktioner på den jagt vi kender idag i Danmark.

Det er stærke kræfter såsom Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening og Dyrenes Beskytttelse som bl.a. kæmper for at forbyde fasanudsætning i Danmark. Deres argument vil i dette tilfælde være at jægerne ikke er interesseret i at ære og spise vildtet, men kun at skyde det.

Med den nuværende miljøminister er jeg bange for at der ikke skal mange flere sager til før forbydelse af fasanudsætninger og yderligere restriktioner for de danske jagttider kan blive en realitet.

Derfor skal vi jægere stå sammen og sørge for at vi ikke graver vores egen grav ved at opfører os uansvarligt og uværdigt overfor det nedlagte vildt. Det er ligegyldigt om kødet er fjernet, det sender bare et utrolig dårligt signal at lade skrogene ligge og flyde i skraldespande på rastepladser.

Hvis man kan skyde vildtet, må man som jæger også tage det ansvar at tage vildtet med hjem. Jeg opfordrer hermed til at alle danske jægere tænker sig om når de agere med vildt mellem hænderne og ikke smider det i skraldespandende langs de danske veje til offentligt skue.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.