Opsætning af skydetårn
Bukkejagt,  Dåvildt jagt,  Riffeljagt,  Sikkerhed på jagt

Skydetårn

Opsætning af skydetårn

For et par måneder siden besluttede vi os for at få opsat et skydetårn på vores jagtrevir. Vi har i forvejen en skydestige et andet sted på reviret lavet af jern, men den er ikke så nem at komme op og ned af plus man sidder ikke så komfortabelt. Derfor begyndte vi at søge efter skydetårne på google, som man jo gør i disse tider når man skal finde noget. Efter lidt søgen fandt vi frem til et skydetårn fra TKjagttårne.

Efter lidt korrespondance frem og tilbage med TKjagtårne besluttede vi os for et 4 meter højt skydetårn. TKjagttårne leverede og opsatte selv skydetårnet. I det hele taget var det rigtig god service og umiddelbart et skydetårn af rigtig god kvalitet, som vi håber vil give os mange spændende jagtoplevelser mange år fremover.

Skydetårn under opsætning. Skydetårnet mangler sider, stige og gelænder.
Skydetårn under opsætning. Skydetårnet mangler sider, stige og gelænder.

Det gode ved sådan et skydetårn er bl.a. at stigen op til selve tårnet ikke er lodret og at der et gelænder man kan holde fast i, hvilket gør det nemt at komme op og ned af tårnet. Gelænderet gør også sikkerheden bedre når man kravler op og ned i sit skydetårn, hvilket formentlig er noget man kommer til at gøre rigtig mange gange. Derudover er der et fint bræt som man kan sidde på oppe i tårnet, hvilket gør at det er meget behageligt at sidde der.
Sikkerheden er som altid vigtig, hvad enten det gælder et skydetårn eller jagt i almindelighed. Et godt råd til dem som har skydestiger i jern er at tjekke om stigen ruster indefra. Der har været flere eksempler på skydestiger, som er knækket sammen som følge af at de ruster inde fra. Så det er noget man bør være opmærksom på, hvis man har skydestiger af jern på sit revir.

Skydetårn af træ under opsætning
Skydetårn af træ opsættes af TKjagttårne.

Man kan diskutere om et skydetårn, som dette er rigtig jagt. Dyrene har jo ikke en chance for at opdage jægeren i et skydetårn. Det er da rigtig at selve jagtformen med bare at sidde og vente i et skydetårn måske ikke er så charmerende og udfordrende, som at pürsche sig kravlende ind på en råbuk f.eks. Men et skydetårn kan også give rigtig mange unikke naturoplevelser, hvor man kan komme helt tæt på dyrenes liv uden at de opdager en. Når man sidder i sit skydetårn kan man nemt opleve rådyr, hare og fasaner gå rundt lige under tårnet helt uforstyrret og det har bestemt også sin charme at komme så tæt på dyrene.

Skydetårn af træ klar til brug
Skydetårn af træ klar til brug

Regler for skydetårne

Der er forskellige regler for opsætning af skydetårne i følge jagtloven.
– Det skal opsættes i en skov på mindst 0,5 ha, eller i skovkanten
– Der skal være 130 meter til naboskel med mindre der foreligger en skriftlig aftale
– Det må ikke være beskæmmende for landskabet
– Det skal være fremstillet af træ eller stål med sider
– Dets sider må maksimalt være 110 cm høje målt fra gulvet
– Gulvet må ikke være over 5 meter over jorden og må have en størrelse på max 2 kvm
– Det må ikke være overdækket (fra foråret 2017 gælder nye regler og så må skydetårnet gerne være overdækket)

Der er vedtaget nye regler for overdækning af skydetårne, så det fra foråret 2017 er tilladt at overdække et skydetårn. De nye regler er bl.a. vedtaget af sikkerhedsmæssige årsager, så gulvet i tårnet ikke bliver vådt og dermed glat. Derudover vil overdækning også skærme for regn og sne lyuder argumentet.

Der gælder altså lidt skrappere regler end for skydestiger, da disse ikke behøver at blive opsat i skove. Skydestiger kan opsættes i læhegn, remisser eller anden bevoksning med minimum samme højde som skydestigen.

Vi har endnu ikke skudt noget fra vores skydetårn, men jeg har været ude et par gange for at se om jeg kunne komme til at skyde et rådyr eller et dådyr. Forhåbentlig bliver der mange gode jagt -og naturoplevelser fremover fra skydetårnet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.