Dåvildt jagt,  Riffeljagt,  Videoer

Dåvildtet kommer..

På hele Fyn er dåvildtet i stor fremgang i disse år. Dette er noget, som vi også har kunne mærke her på vores jagtrevir på Sydfyn. For ti år siden så vi aldrig dåvildt på vores revir. Men for 5-6 år siden kom dåvildtet til den sydlige del af Fyn. Dette skyldes at en bestand af dåvildt blev lukket ud fra deres indhegning for 5-6 år siden.

I vores jagtområde har der, de første par år været en såkaldt “frivillig fredning” udstedt af det lokale hjortelaug. Den “frivillige fredning” er udstedt for at sikre en sund og naturlig bestand i området. Derfor har vi på vores revir endnu ikke fået nedlagt et stykke dåvildt. Sidste år (2012) blev der åbnet op for afskydning af stanghjorte. Stanghjorte er dåvildtets pendang til råvildtets spidsbukke.

Jeg har linket til en video fra Septemper 2012, der viser dåhjorte på vores revir. Samt et klip, hvor min storebror har mulighed for at skyde en mindre fuldskuffel. Men pga. den frivillige fredning lader den gå.

Se videoen her:

Dåhjortene i videoen er formentlig blevet “trykket” ud fra et nærliggende større skovområde, af nogle endnu større hjorte. Det er meget normalt at de største hjorte trykker de mindre hjorte ud, når de er i brunst.

Vi har dags dato endnu ikke nedlagt et eksemplar af dette fantastisk flotte dyr på reviret. Foreløbig må vi tage til takke med denne kastestang, fundet på reviret i 2011.

Kastestang fra dåhjort fundet 2011
Kastestang fra dåhjort fundet 2011

Facts om dåvildt:

Dåvildtet blev udsat i Danmark i 1100-1200 tallet som kongeligt vildt, hovedsageligt på mange småøer.

Åbent land med mindre skove tiltaler dåvildtet, da de veksler meget mellem åbent land og skov.

Bestand over hele landet var i efteråret 2011: 16.500 stk

Dåvildtet er til forskel fra råvildt lidt “dumme” og ikke nær så agtpågivende overfor mennesker. Mange landmænd er trætte af dåvildt på deres marker, da dåvildtet kan forvolde skader på deres afgrøder. Skaderne forekommer når flokke af dåvildt går igennem markerne eller lægger sig på afgrøden.

Vi har selv haft store skader på mindre frugttræer, efter besøg af dådyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.