Duejagt
Duejagt,  Hagl-Jagt,  Jagt med haglgevær

Den perfekte opskrift på duejagt

Den perfekte duejagt

Januar er for mange jægere måske en måned, hvor man efter efterårets mange jagter puster lidt ud, skærer lidt ned på antallet af jagter og hvor man igen har tid til konen, kæresten eller familien.

For mit vedkommende er volumen af jagt stort set den samme i januar. Det er nu bare duer i stedet for fasaner og ænder, som er det primære mål. Lad det være sagt med samme, jeg elsker duejagt. Der er simpelthen ikke noget bedre og sjovere end at få lov at bruge 2-3 kasser patroner på 4-5 timers duejagt, sammen med et par jagtkammerater.

Men hvordan rammer man de “blå dage” som man kalder det i England, hvor duerne trækker i massevis?

Vi har sikkert alle prøvet det duejagten er dødkedelig og der kommer ingen duer.

Duejagt i januar
Duejagt i starten af januar 2017

På vores jagtrevir begynder duerne først rigtig for alvor at melde deres ankomst, når vi når hen omkring jul og nytår og når frosten begynder at sætte ind. Vi skyder dem normalt i en lille skov på ca. 3-4 ha, hvor vi sidder ca. midt i skoven og venter på at duerne kommer og vil ned i trætoppene. Dette får man en god fornemmelse af  i videoen nederst i indlægget.

Noget fremragende ved duejagt er de udfordrende skud, som man hele tiden bliver udsat for. Man skal være hurtig og årvågen. De kommer ikke i en lige linje, som en fasan eller and. De flakser, laver hurtige retningsskift og flyver rigtig godt, hvilket ofte resultere i udfordrende skud. Jeg har ofte oplevet duerne komme susende ned mellem trætoppene med lynhurtige retningsskift, hvilket er et fascinerende syn. Det er dog langt fra alle duerne der gør dette, men ind imellem sker det og det er et fantastisk syn.

Et andet sansemæssigt højdepunkt forekommer når en stor flok duer flyver henover skoven. Når det sker kan man hører suset fra dem tydeligt. På samme måde opdager man nogen gange først duerne når man hører suset fra dem, idet de flyver henover hatten på en.

Freja med duefjer i hovedet

Duejagtens forløb

Det er vigtigt at man er klar ved solopgang da de ofte trækker en del lige efter solopgang. Det bedste vejr til duejagt er efter min erfaring let frost, solskin med drivende skyer og blæsevejr. Præcis sådan et slags vejr oplevede vi sidste weekend, hvor vi var på duejagt, og det hele gik op i en højere enhed. Det var en fantastisk jagtdag hvor det blev til 39 duer og skudstatistikken sagde 3,3 skud pr. due, hvilket må siges at være godkendt skydning.

To duejægere efter vellykket duejagt

En dag som denne kan man nå at tælle de første 7-8 duer hvorefter man totalt mister fornemmelse af hvor mange man har skudt. Da vi pakkede sammen og gik hjem havde vi en opfattelse af, at vi havde skudt 25-30 duer måske, hvilket ville have været rigtig godt. Men galgerne som vi normalt bære de døde duer i var ikke nok denne dag. Duerne måtte også om i baglommen i jagt jakken for få plads til dem. Først der gik det op for os hvor mange vi havde skudt. Da vi lagde dem på paraden var der 39 duer!

39 duer på paraden efter fantastisk duejagt

Duejagt i januar
Duejagt i januar

En fantastisk duejagt var veloverstået og blev afsluttet med en prangende parade i højt solskin, let frost og blæsevejr ; den perfekte opskrift til en fantastisk duejagt.

Duerne pilles. Brystkød og hjerter smides i fryseren

Efterfølgende blev duerne pillet og smidt i fryseren. Vi piller normalt kun brystet og skærer brystkødet og hjerter ud.

Duekød fra 39 duer
Duekød fra 39 duer

Til slut vil kan i se en video fra duejagt fra 2014, som er optaget samme sted. Husk at se den i bedste kvalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.