Jagt med haglgevær,  Selskabsjagter

Høreværn

Hørelsen er dyrebar for os mennesker, og i forbindelse med jagt er risikoen for at skade sin hørelse stor. Der er derfor mange der vil have glæde af et høreværn til jagtbrug. Derfor er er der de senere år blevet udviklet mange forskellige typer høreværn til jagt og mange andre brancher. Udviklingen er gået stærkt, og man er på kort tid gået fra de almindelige ørepropper til elektroniske høreværn med lyddæmpende intelligens. Udviklingen er til stor gavn for os jægere, da man ofte bliver udsat for gentagne høje lyde i form af skud. Vores hørelse bliver ofte dårligere jo ældre vi bliver, derfor anbefaler man alle jægere, at tænke på sin hørelse, allerede fra starten af jagtkarrieren. Det er ærgeligt at miste hørelsen, på grund af for mange skud i gennem tiden. 

Udvalget af høreværn til jagt er stort. Der findes mange forskellige typer og størrelser af høreværn, men hvad har du som jæger, reelt brug for? Behovet er individuelt fra jæger, til jæger. Nedenstående har vi prøvet at opliste mulighederne indenfor høreværn til jagt.  

 

Hvornår skal man bruge høreværn?

Hos Huntersblog anbefaler vi alle jæger altid at anvende høreværn, for at beskytte sin hørelse. Generelt anbefales det, at du skal bruge et høreværn når støj omkring dig overgår mere end 80 dB(a). Skud fra riffel eller jagtgevær kan komme helt op omkring 140 dB(a), hvilket er langt over det niveau som betragtes som skadeligt, for hørelsen. Er din hørelse først blevet skadet, kan den ikke genskabes, kun med hjælp fra høreapparater og lignende. 

Andre sammenhængende hvor høreværn med fordel kan anvendes

  1. Riffel og jagtgevær  ca 140 dB(a)
  2. Koncerter  ca 110 dB(a)
  3. Plæneklipper / Havetraktor – ca 80 dB(a)
  4. Børneskrig ca 70 dB(a)  (daglig tale ca 40dB(a))

Mulighederne er mange når man står og skal vælge et høreværn som passer bedst til ens behov. Her er et hurtigt overblik over de forskellige muligheder og deres fordele og ulemper. 

De almindelige ørepropper

De små propper som sættes ind i øret og lukker al støj ude.
Fordele: Dels en meget lav vægt og at de ikke lukker af for frisk luft til øret. Derudover kan de nemt pakkes væk og lægges i lommen uden at genere. Jeg bruger selv ørepropper, på bukkejagt hvis jeg sidder i et skydetårn og venter.
Ulemper: De lukker al lyd ude. Træls på en selskabsjagt, hvis man hele tiden skal pille dem ind og ud af ørene for at orientere sig. 

 

Elektroniske høreværn til jagt

Disse høreværn er rigtig gode hvis man er på selskabsjagter. Du kan tale ubesværet med din sidemand og høre andre detaljer, men ligeså snart der bliver afgivet skud lukkes al den høje støj ude. En fremragende teknologi der generelt giver en bedre jagtoplevelse. Derudover er de geniale til jagtformer som andetræk og duejagt hvor det kan være afgørende at kunne høre detaljerne. 
Fordele: Man kan høre almindelig tale og andre detaljer på jagten. 
Ulemper: En dag hvor temperaturen er høj, får man ofte svedige ører da der ikke kommer frisk luft ind under kopperne.

 

Elektronisk høreværn til jagt fra Peltor → 3M Peltor Pro Tac Hunter

 

 

In-Ear – høreværn 

Som jeg ser det, får du her det bedste fra to verdener. Fordelene ved både de små ørepropper og de elektroniske er her samlet i ét produkt. Det er dermed også en højere prisklasse da de er meget bedre tilpasset til den enkelte jæger, og med flere funktioner. Særligt to modeller skiller sig ud i denne kategori: 

 

Peltor – In-Ear LEP-100 Høreværn

Type Model Pris  Forhandler
In ear  - Ørepropper

Smarte små høreværn til jagten. Lukker automatisk fra ved høje lyde. Nemme at have i lommen og lige ved hånden. 

 

799 kr.   
De klassiske høreværn, med smart funktion, som lukker af for høje lyde ved skud. Særligt fordelagtige om vinteren når det er koldt, da de holder ørene varme. 1600 kr.  

In ear  - ØrepropperFra producenten Peltor, som har et bredt og kvalitetsbaseret udvalg af høreværn til jagt. Dette produkt er deres topmodel, hvor der er ekstra fokus på alle parametre. Blandt andet bliver ørepropperne leveret med 4 forskellige udskiftelige propper, så de passer til alle øre. Forskellige lydniveau instillinger, hvis man er på pursch jagt og skal høre ALLE detaljer, kan man indstille til det. Og mange andre ting som genopladelige batterier, vandafvisende, holder så propperne kan hænge om halsen osv. 

Læs mere og se video af ørepropperne –> Peltor – In-Ear LEP-100 Høreværn 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.