Skydetårn
Opsætning af skydetårn
For et par måneder siden besluttede vi os for at få opsat et skydetårn på vores jagtrevir. Vi har i forvejen en skydestige et andet sted på reviret lavet af jern, men den er ikke så nem at komme op og ned af plus man sidder ikke så komfortabelt. Derfor begyndte vi at søge efter skydetårne på google, som man jo gør i disse tider når man skal finde noget. Efter lidt søgen fandt vi frem til et skydetårn i træ.
Vi besluttede os for et 4 meter højt skydetårn. Umiddelbart et skydetårn af rigtig god kvalitet, som vi håber vil give os mange spændende jagtoplevelser mange år fremover.
Sikkerhed
Det gode ved sådan et skydetårn er bl.a. at stigen op til selve tårnet ikke er lodret og at der et gelænder man kan holde fast i, hvilket gør det nemt at komme op og ned af tårnet. Gelænderet gør også sikkerheden bedre når man kravler op og ned i sit skydetårn, hvilket formentlig er noget man kommer til at gøre rigtig mange gange. Derudover er der et fint bræt som man kan sidde på oppe i tårnet, hvilket gør at det er meget behageligt at sidde der.
Sikkerheden er som altid vigtig, hvad enten det gælder et skydetårn eller jagt i almindelighed. Et godt råd til dem som har skydestiger i jern er at tjekke om stigen ruster indefra. Der har været flere eksempler på skydestiger, som er knækket sammen som følge af at de ruster inde fra. Så det er noget man bør være opmærksom på, hvis man har skydestiger af jern på sit revir.
Man kan diskutere om et skydetårn, som dette er rigtig jagt. Dyrene har jo ikke en chance for at opdage jægeren i et skydetårn. Det er da rigtig at selve jagtformen med bare at sidde og vente i et skydetårn måske ikke er så charmerende og udfordrende, som at pürsche sig kravlende ind på en råbuk f.eks. Men et skydetårn kan også give rigtig mange unikke naturoplevelser, hvor man kan komme helt tæt på dyrenes liv uden at de opdager en. Når man sidder i sit skydetårn kan man nemt opleve rådyr, hare og fasaner gå rundt lige under tårnet helt uforstyrret og det har bestemt også sin charme at komme så tæt på dyrene.
Læs også vores indlæg om vildtkameraer → vildtkamera – 5 gode råd
Regler for skydetårne
Der er forskellige regler for opsætning af skydetårne i følge jagtloven.
– Det skal opsættes i en skov på mindst 0,5 ha, eller i skovkanten
– Der skal være 130 meter til naboskel med mindre der foreligger en skriftlig aftale
– Det må ikke være beskæmmende for landskabet
– Det skal være fremstillet af træ eller stål med sider
– Dets sider må maksimalt være 110 cm høje målt fra gulvet
– Gulvet må ikke være over 5 meter over jorden og må have en størrelse på max 2 kvm
– Det må ikke være overdækket (fra foråret 2017 gælder nye regler og så må skydetårnet gerne være overdækket)
Der er vedtaget nye regler for overdækning af skydetårne, så det fra foråret 2017 er tilladt at overdække et skydetårn. De nye regler er bl.a. vedtaget af sikkerhedsmæssige årsager, så gulvet i tårnet ikke bliver vådt og dermed glat. Derudover vil overdækning også skærme for regn og sne lyder argumentet.
Skydestiger
Der gælder altså lidt skrappere regler for skydetårne end for skydestiger, da disse ikke behøver at blive opsat i skove. Skydestiger kan opsættes i læhegn, remisser eller anden bevoksning med minimum samme højde som skydestigen.
De fleste skydestiger er nemmere at opsætte end et skydetårn. Som et alternativ til skydetårnet har vi herunder et forslag til en skydestige.
Skydestigen er bærbar. Den kan foldes sammen og transporteres i en almindelig bil, og bæres af en enkelt person. Det eneste der kræver tid for at opsætte stigen, er at du skal montere skydebøjlen samt sædet. Når skydebøjlen og sædet er monteret, er du klar til at opsætte den. Selve opsætnignen tager ifølge anvisningen kun 5 minutter. Skydestigen er fremstillet i aluminium og bygget til at kunne klare en vægtbelastning på op til 135 kg.
Se skydestigen her → Huntcom Hochsitz folbar skydestige tilbudspris 999 KR
.
Læs desuden indlæg om:
Skydestokke – vores bud på 3 gode skydestokke
Vildtkamera – Gode råd til dit vildtkamera, ud fra vores egne erfaringer.
En kommentar
Pingback: