Jagt med haglgevær,  Selskabsjagter,  Sikkerhed på jagt

Sikkerhed på selskabsjagter

Hvert år sker der jagtulykker af den ene eller anden art. Derfor mener jeg at det er utrolig vigtigt at der er fokus på sikkerhed på jagt. Dette indlæg vil primært handle om sikkerhed ved fællesjagter/selskabsjagter.

Efteråret er højtid for selskabsjagter med haglgevær. Det betyder  mange jægere tæt på hinanden, udstyret med et våben i hånden. Dette kan uden diverse forholdsregler udvikle sig til potentielle farlige situationer for jagtdeltagerne. Derfor er det jagtherrens fornemste opgave at få opstillet nogle klare retningslinjer for jagtens gennemførelse når parolen afholdes.

Ved parolen er det derfor vigtigt at jagtherrens kommunikation er klar og tydelig så ingen af deltagerne er i tvivl om, hvad der må skydes og hvordan skuddene skal afvikles så de er sikkerhedsmæssigt forsvarlige.

En af måderne man, som jagtherrer kan undgå farlige situationer på sin jagt er ved at pointerer under parolen, at der ikke må skydes til flyvende vildt under en vinkel på 45 grader. Denne regel har vi selv indført på vores jagter. Simpelthen for helt at undgå potentielt farlige situationer. Detet giver en dejlig afslappet jagt, hvor deltagerne kan føle sig sikre, og vi skal jo allesammen op på arbejde på mandag, uden hagl.

Så er der sikkert nogen der vil sige: “Hvad så hvis det er ud over åben mark og jeg har styr på skuddet”? Til det kan jeg kun sige. Hvis jagtherren har sagt ingen skud til under vildt på 45 grader, så skal dette respekteres, med mindre man vil gå med knækket bøsse resten af dagen. Helt ærligt, hvad er så sjovest? En høj fasan i høj fart, eller et vandret skud til en “jordfræser” ud over åben mark. Jeg ved godt hvad jeg foretrækker.

 

10 gode råd om sikkerhed på selskabsjagter:

1. Bær røde bånd i hatten på tøjet eller som halstørklæde

2. Orienter dig om, og få kontakt med din sidemand, kort efter du er sat på post

3. Tag patronerne ud når du står sammen med andre, selvom bøssen er knækket

4. Spørg jagtherren om evt. højdeforskelle, hvis du ikke kender terrænet

5. Bær sikkerhedsbriller

6. Skyd ALDRIG hvis du er i tvivl om sikkerheden ved skuddet

7. Stå med geværet pegende opad og ikke nedad når du står på post. På den måde undgår man at pege ind i drevet

8. Hav aldrig vandret gevær føring

9. Udvis sikker våbenføring.

10. Ingen skud til flyvende vildt under 45 grader

Dette er mine bud på hvordan man selv kan være med til at udøve god sikkerhed på jagt sammen med andre.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.